Niečo málo o Yin a Yangu

Zdieľať tento článok

Na Tradičnej čínskej medicíne (TČM) je krásne a z môjho uhla pohľadu aj najdôležitejšie, že sa na človeka pozerá ako na celok. Súčasná medicína, ktorá je samozrejme tiež dôležitá a más svoje nezastupiteľné miesto v našich životoch, má svoje špecializácie a človeka zaradí podľa druhu problému a snaží sa odstrániť dôsledky na ľudskom tele. Lekár je orientovaný na vybavenie čo najväčšieho počtu pacientov, aby podal výkon a splnil čo mu bolo určené. TČM to má inak, praktik TČM pri prvom stretnutí vedie dlhý rozhovor so svojim klientom a snaží sa cieleným otázkami zistiť, čo daného človeka trápi fyzicky, psychicky, ako žije, čo má a nemá rád a tak sa dopracovať k príčine problémov. Teda u terapeuta TČM je dôležité venovať primeraný a potrebný čas človeku. Vidím to, keď ku mne človek príde, často potrebuje hlavne vypočutie, priestor na to, aby sa vyrozprával, dostal zo seba to, čo ho trápi. Vo väčšine prípadov sa toho doma toľko nenarozpráva, teda myslím hlavne o pocitoch, náladách, postojoch. Rodičia riešia najčastejšie deti, ich výchovu a správanie a neskôr domácnosť, prácu. Rozprávať sa o svojom vnútri nás nikto neučil, nejak sa berie, že je to osobná vec každého, každý má svoje problémy, tak čo sa budeme…  

Jedným zo základom toho, na čo sa TČM pozerá, je teória o Yin a Yangu. Tak si dnes povedzme  niečo o Yin (čítaj jin) a Yang ( čítaj jang). Celkom ma vo filmoch fascinuje, ako väčšina dabovaných fráz hovorí o Yingu a Yangu. No nevadí. Tiež sa rôznia autori v tom, či hovoríme o tej Yin (keďže Yin sa prioritne spája so ženou), alebo tom Yine, takže si vyberte 😊. Čínština, hlavne pôvodná je nesmierne ťažká, preto vznikajú tieto rozdielnosti.  

Podľa teórie Yin a Yangu je celý svet, celá jeho energia tvorená z dvoch protikladných, ale vzájomne sa obsahujúcich protikladov. Tieto protiklady sú Yin a Yang a ich vzťah vyjadruje monáda. 

Yin a Yang majú svoje vlastnosti a tieto sa potom pripisujú aj jednotlivým prvkom a organizmu. V každom existujú oba prvky a cieľom TČM je dostať ich do súladu, rovnováhy.  Yin je to ženské, žena, pasivita, Mesiac, noc, zima, nehybnosť, tma… Yang je to mužské, muž, aktivita, Slnko, deň, leto, pohyb, svetlo… 

Ale na Yin a Yang sa nikdy nepozeráme samostatne, vždy musíme mať záchytný bod. Keď k sebe postavíme muža a ženu, tak väčšina ľudí automaticky povie, že muž je Yang, žena Yin. Áno, ak hovoríme o pohlaví. Ak však pôjde do aktívnu ženu a pasívneho muža, tak vzhľadom k aktivite bude v tomto prípade žena Yang a muž Yin. Charakteristiky Yin a Yangu sa často používajú pri definícii problému. Alebo keď k sebe postavíme dve ženy, tak ako by ste sa rozhodli? Ktorá je Yin a ktorá Yang? Zasa si musíme povedať, čo na nich porovnávame. Ak je jedna športovo založená a druhá domased, tak pri tomto kritériu je prvá Yang a druhá Yin. Športujúca žena je však mĺkva a žienka domáca rozpráva od ráno do večera s kadenciou morzeovky. Takže pri tomto kritériu je zasa prvá pani Yin a druhá Yang. Zábavné, že? Ak niečo bolí náhle, ostro, je to horúce, tak môžeme použiť pojem yangové a ak je to bolesť postupná, tupá, chladná, tak hovoríme o yinovom princípe.  

Takto toto je jeden z princípov TČM. Mňa to absolútne fascinuje a baví. Napadli Vám nejaké príklady na Yin a Yang? 

Vaša Eja

Chcete prísť na terapiu?

Napíšte mi alebo zavolajte