Mozartov efekt

Zdieľať tento článok

To, že hudba má pozitívny vplyv na naše telo, pozorovali a vedeli ľudia už dávno. Výskumu tohto fenoménu sa venovali aj rôzni vedci. Ako to už býva, výsledky si vieme dohľadať z každého súdka. Špecialista takzvaného „Mozartovho efektu“, resp. špecialista na tento efekt, Don Campbell zistil, že akákoľvek hudba má významný vplyv na naše učenie a zdravie. Redukuje stres, znižuje bolesť a to dokonca účinkom porovnateľným s liekmi proti bolesti. Zistil, že počúvanie správnej hudby desať minút pred učením pomôže práve pri následnom učení, koncentrácii a zapamätaní si učenej látky. Práve Mozartova hudba mozog akoby uprace a zlepší našu predstavivosť. Dokázané to bolo aj oveľa lepšími výsledkami pri skúškach tých študentov, ktorí počúvali práve Mozarta.

Samozrejme na relaxovanie a vnútornú pohodu by si mal každý vyberať hudbu podľa svojho vkusu a potrieb. Pretože ak vnútorne podráždenému človeku, alebo napätému, pustíte relaxačnú hudbu, môže sa v ňom napätie ešte zvýšiť. Ak si vyberie rock alebo metal, tak mu to môže pomôcť vyventilovať sa a tak zrelaxovať. Ak by ste pustili metal absolútne vyčerpanej žene, tesne na hranici vyhorenia, tak ju môžete doraziť. Tá by si vybrala niečo pokojnejšie.

A fantastické na relaxačných vibračných nástrojoch ako sú gongy a mištičky je to, že sú v tomto zmysle neutrálne. Takže ktokoľvek pri nich relaxuje a počúva ich, tak naňho pôsobia, uvoľňujú stagnácie a nastavujú človeka do pohody. Tým, že pôsobia aj vibračne, svoj účinok ešte znásobujú. Na následné kritické situácie ten človek potom reaguje úplne inak, voľnejšie, menej emotívne, či vypäto.

Sama to mám vyskúšané na sebe a mojej rodine. Situácie, na ktoré som reagovala výbuchmi hnevu, už prejdem buď mávnutím rukou, alebo ich jednoducho bez rozčuľovania vyriešim. Prípadne, ak ma náhodou rozčúlia, tak je to len chvíľa a nie som v nepríjemnej emócii dlho. Čo sa mi predtým stávalo bežne, že som niečo nevedela pustiť z hlavy.

Preto tie svoje gongy milujem

Vaša Eja

Chcete prísť na terapiu?

Napíšte mi alebo zavolajte